Saturday 14 November 2015

Наръчник по антиомраза

Колко омраза питаем в себе си?

В ежедневието ни негативизмът може да се подвизава под различни маски - леко недоволство от това, че асансьорът не идва достатъчно бързо; гримаса след шофьорът, който ни е отнел предимство; негодувание от колегата, който не си върши работата; критика към половинката ни, която не се е държала както на нас ни се иска; самобичуване за грешка, която сме допуснали.

Денят ни може да е изпълнен с малки и големи експлозии от негативизъм и омраза. На личностно ниво, това са всички тези неща, които ни угнетяват и вгорчават живота ни. Въпреки това, често сме склонни да ги защитаваме: бързам за работа; шофьорът създава опасна ситуация; не може само един човек да работи в тая фирма; какво ще си помислят хората; недопустимо е да правя такива грешки.

Въпреки доводите ни, това не прави самото състояние по-добро, не го оправдава. В края на деня, сме сами със себе си, отровени от собствената си отрова.

И къде ни води този този порочен кръг, ден след ден? - Към слабост.

Снимка - източник

Податливи на собствената си отрова, ние сме податливи и на чуждата. Колко е лесно за някой да ни изкара извън нерви с няколко думи. Колко е лесно безобразното поведение на някого да ни нагнети. Колко е лесно страхът и гневът от една трагедия, да бъдат дирижирани за измислената война на чужди интереси. Колко лесно е да започнем да сочим, щом няколко единици размахат пръст.

Когато злото започне да избира своята маска, искам да попитам сърцето си "това аз ли съм?" и ако наистина се заслушам и потърся отговора в тишината, знам че ще намеря начин. Когато чета или гледам нещо, искам да питам сърцето си "накъде ме води това?" и ако открия омраза и разрушение, да не ги подкрепям или вярвам в тях.

Вътрешният мир трябва да бъде отвоюван с постоянство, дисциплина и любов. В света, любовта също може да отиде на война, но тя винаги се бори с любов за правда. И тези ѝ принципи, никога няма да бъдат разбрани или успешно изимитирани от жадните за власт и влияние.

Пред индивида стои възможността да се подсили със знание за себе си и света или да продължи да го вижда през отровената призма на омразата и манипулацията.

No comments:

Post a Comment