Sunday 25 May 2014

Николай Райнов - "Богомилски легенди"

"Ще дам лъчи на оногова, който стане едно със Слънцето!"




Това е цитат от книгата на Николай Райнов - "Богомилски легенди". Преди известно време реших да потърся някаква информация за богомилите и от беглото ми търсене в интернет попаднах на тази книга.


Зачетох я и с голяма изненада открих сходство с Библиотеката от Наг Хамади. Последната
представлява колекция от ранно-християнски гностически текстове намерени през 1945г. близо до град Наг Хамади, Египет. Навярно текстовете са били скрити, поради гоненията на църквата, след като била установена официалната версия на Библията.

За днешният читател не е лесно да разгърне такъв текст, защото съдържанието му е писано в друго време, за други очи и най-вече за едно различно разбиране. Някои текстове са провокативни, неразбираеми, изпълнени с контрасти, мистика и наглед противоречие. Трябва да ги четеш изцяло със сърце.


Повечето от легендите, които Николай Райнов е изнамерил звучат като приказки и това ги прави лесни за четене, но в същото време съдържат онова нещо, което ме накара да ги свържа с ръкописите от Наг Хамади.


Ако човек подходи с отворено съзнание, мисля че е възможно да усети силата на думите и да получи някакво разбиране за смисъла им.

В крайна сметка думите служат за описание, а когато описваш нещо, което е отвъд ума и формите, е трудно да не изпаднеш в противоречие на изказа.

Боян Мага - Лили Димкова

Когато търсих повече информация за книгата, попаднах на източници, според които автор на легендите е възможно да е един от синовете на цар Симеон Велики - Боян Магесник (видео).

Според Петър Димков, едновременно със следването си в Магнаурската школа, Боян Магесника "е учил в тайна школа, където преподавали само на избрани египетските мистерии" (в. "Дума"). След завръщането си в България, именно той е дал началото на Богомилството.


Изглежда, чеЕгипет е възможна точка на свързване на "Богомилски легенди" и Ръкописите от Наг Хамади, авторът на първите е възможно да е бил повлиян от египетската духовност, а вторите са намерени в Египет (написани на коптски език, което показва връзката им с мястото).



Моето усещане е че "Богомилски легенди" е част от автентичното, не само българско, но и световно духовно богатство и си струва човек да се замисли и вглъби над описаните истории и символи.



Приятно четене!

No comments:

Post a Comment