Wednesday 31 December 2014

Духовните символи, част 2: Пентаграм


Пентаграм, наричан още "огнената звезда"


Това изследване беше вдъхновено от статия на Lara Atwood публикувана на www.sakrosawel.com

Пентаграмът, наричан още 'огнената звезда' или 'утринната звезда'. Той представлява петолъчна звезда и е един от най-значимите, изключително позитивни духовни символи.

Пентаграмът, в правилната си форма с върха нагоре, се използва за привличане на позитивни сили и едновременно с това като защитен символ - за отблъскване на отрицателна енергия и присъствие.

Той е символ, който намираме както в звездите, така и в пропорциите на човешкото тяло. Знак, който говори за божествената природа на човека, както и за неотменимата му връзка с духовното и целия космос.

История и Значение

Пентаграмът се появява в множество култури и религиозни течения.Древният му произход може да бъде проследен чак до Месопотамия, около 3000 г. пр.Хр. (снимка: разкопки край древния град Урук, днешен Ирак)

Питагорейците (VI в. пр. Хр.) също използвали пентатрама и го разглеждали
като свещен знак, защото въплъщава в себе си божествените пропорции (пропорцията φ , "златното сечение"). Пентаграмът бил свързван и с числото пет, което представлявало сливането между мъжкото и женското начало и олицетворявало петте елемента.

Питагорейците проповядвали, че елементите земя, огън, въздух и вода са проникнати от едно вещество, наречено етер - основа на жизненост и живот. Ето защо, те избрали петолъчна звезда, или пентаграма, като символ на жизненост, здраве, и взаимна свързаност.
(Тайните учения на всички времена, Менли Палмър Хол, Manly P. Hall, The Secret Teachings of All Ages:Pythagorean Mathemathics)

Мъж от народа Серер, 1881г.
Пентаграмът присъства в автентичната култура на народа Серер в Западна Африка, където бива свързван със звездата Сириус (най-ярката звезда в нощното небе). Наричат го "звездата Yoonir". Според Уикипедия, върхът на звездата обозначава върховното им божество (Roog), както и 'произхода и завършека' (началото и края).

Петте свещени рани получени при разпятието

В християнството пентаграмът е свързван с Витлеемската звезда, която упътила тримата влъхви към новородения Спасител.

Освен това той е символ и на самият Христос. Иисус сам назовава себе си "утринна звезда", което е синоним на пентаграма:

 Аз, Иисус, изпратих своя ангел да ви даде това свидетелство за сборовете. Аз съм коренът и потомъкът на Давид, аз съм ярката утринна звезда.
(Откровение 22:16)

Пентаграмът се свързва директно с образа на Христос и като "петте свещени рани"
получени по време на разпятието.

Друга референция към езотеричния Христос са Алфа и Омега (първата и последната буква от гръцката азбука). Можем да ги видим съвсем конкретно в други вариации на пентаграма.

Аз съм Алфа и Омега, Първият и Последният, Началото и Краят.
(Откровение 22:13)

Пентаграмът е използван като позитивен символ в християнската среда (върху печати, щитове) до началото на Инквизицията (12 в.), когато е заклеймен и забранен като нечист символ. Християни, друиди, мистици и всички представители на езическите вярвания, които са се възползвали от позитивното значение на пентаграма са поставени в смъртна опасност. По този начин църквата съвсем ефективно 'краде' пентаграма и го превръща в символ табу.

Въпреки това, пентаграмът не бива заличен. Принципът, който стои зад него е твърде основополагащ и универсален, за да бъде унищожен.

Можем да открием космическо проявление на пентаграма в движението на планетата Венера, която описва петолъчната звезда с орбитата си в период от 8 години.

По-късно, огнената звезда намираме и в трудовете на немския философ Агрипа (15 в), който дава свой вариант наподобяващ Витрувианския човек на Леонардо да Винчи, както и следния съвет:

Нека държим фигурата на петолъчната Звезда винаги изправена, с горният триъгълник сочещ към небето, също както е тронът  на мъдростта.



Пентаграм на Агрипа
Витрувианския човек



















 През 19в., френският мистик Елифас Леви дава нов облик на пентаграма, като добавя още елементи към него. Тук виждаме ясно пентаграма, като символ на микрокосмоса, изобилието от символи идва да покаже, че цялата вселена присъства под някаква форма в човека.




Пенгаграм на Елифас Леви
Пентаграм на Самаел Аун Веор (Samael Aun Weor)

Нека разгледаме някои от детайлите.

Между лъчите виждаме сричките TE TRA GRAM MA TON, които на гръцки означават "името на Бог, изписано с четири букви" (името, което е твърде свещено, за да бъде произнесено), което на иврит представлява Iod-Hei-Vav-Hei (יהוה).

Споменахме, че пентаграмът е израз на човекът микрокосмос (както виждаме в пентаграма на Агрипа, човешката фигура може да бъде наложена върху пентаграма).

 На двете горни рамена виждаме знака на планетата Марс, която символизира силата на волята.

На долните две рамена - знака на Сатурн, който символизира оловото, което алхимиците превръщат в злато.

Мечът символизира елемента огън или издигнатата енергия Кундалини (свързана с трансформацията на индивида), която намираме малко по-горе на фигурата, като две преплетени змии, които завършват с ангелски криле. Крилете са символ на вътрешното преобразяване в божествено същество.

Това е също препратка към алхимията, където оловото се превръща в злато - метафора за животинската природа, трансформирана в божествени качества.

В сърцето на фигурата (над ангелските криле) виждаме знака на Меркурий, който отново е свързан с алхимията.

 Две версии на пентаграма според Петър Дънов (Беинса Дъно):

Образ 1911г. - Източник
Някои считат Пентаграма като една мъртва форма, без никакво действие. Те много се лъжат. Пентаграмът е извор на живот, извор на светлина. Пентаграма постоянно извира, излъчва се светлина, която със своите лъчи се разпространява. Защо? -- Защото Пентаграмът не е обикновена фигура, а е построен по окултните закони. Окултни сили действат в него. Че действително е така, се вижда от един факт, който е знаел Гьоте. Когато Фауст начертава Пентаграма на прага на своята стая, то Мефистофел не е могъл да прекрачи прага, за да влезе в стаята. Значи, Гьоте е знаел, че в Пентаграма се крият окултни сили.(17)

Тази година (1911) ще ви се раздаде картината на Пентаграма, за да се занимаете с нея и проучите, защото у вас искаме да образуваме огнище, олтар за Господа. Господ се проявява в един народ само тогава, когато има огнище за Него. Когато Господ пребъдва в един народ, само тогава се той благославя. (2, 169) 

Източник: www.beinsaduno.com

Образ 1922г. - Източник
Интересно, че Петър Дънов прави препратка към "Фауст" на Гьоте. Описание на този ритуал намираме и в едно художествено произведение на Николай Райнов. По-долу е откъс от приказката "Княз и чума":

Чумата се явявала, разтреперана от страх. Тя се плашела не толкова от магьосника, колкото от голямата петолъчна звезда, извезана със златни жици на дрехата му — тъкмо над гърдите. Около звездата били написани някакви тайнствени букви. Такава била тая звезда, че всички зли духове треперели, като я погледнат, а добрите се покланяли смирено и с почит пред магьосника; на нея били написани всичките Божии имена, които споменават ангелите."
(...)
"Той се приготвил да го улови и свърже с вълшебство. Когато момата излязла, за да посрещне при ореха дявола, баща й влязъл в нейната стая, нарисувал отвътре на прага страшната звезда с пет лъча, от която бягат злите духове, и се отдалечил, та се скрил в коридора, зад вратата.
Когато дяволът дошъл с момата, той влязъл в стаята, но се сковал на прага, защото не смеел да прекрачи страшния знак. Момата била вече вътре и чакала гостенина. В това време магьосникът побързал да начертае същата магична звезда и на външния праг, а сетне се скрил в един ъгъл.
Дяволът треперел от страх, затворен от двата образа, но нямал сила да ги прескочи, та не можел нито да влезе в стаята, нито да излезе из кулата. Момата го гледала зачудено и не разбирала нищо. А той стоял, като вкаменен, и не можел да си махне погледа от страшните образи. Дъщерята на магьосника ги видела тогава и разбрала, че баща й ги е начертал. Тя се спуснала да изтрие образа, но видела, че е невъзможно: колкото по-силно натискала, толкова по-дълбоко се врязвало магичното изображение.
Източник: chitanka.info


Пентаграмът е израз на микрокосмическия човек, израз на божествената му природа. Това е човекът поставил под контрол собствените си енергии, ум и емоция. Човек, който е преодолял земните изкушения и тревоги и е господар на себе си. Човекът впрегнал цялото си същество и потенциал в реализиране на алхимичната трансформация, която ще го превърне в осъзната част от божественото съзнание.

Как да използваме Пентаграма 

Пентаграмът бидейки в неговата душа, човекът не само може да контролира и управлява всички по-низши от него създания, но може да изиска внимание от онези, които стоят над него.
 Тайните учения на всички времена, Менли Палмър Хол, Manly P. Hall, The Secret Teachings of All Ages

От горния цитат добиваме идея, че най-добрата употреба на този символ е превъплъщението му в живота ни, където духовните принципи оживяват и човекът се превръща в инструмент на божествената воля на земята. Това му носи защита от самата светлина.

В материален аспект, можем да поставим картина с пентаграм в стаята си. Някои автори съветват да гледа към входа на помещението. Друг вариант е да се сдобием с медальон, който да носим със себе си.

Някои дори препоръчват да бъде нарисуван пентаграм на входа на помещението, където двата долни лъча сочат навън (към влизащия), а горният лъч е насочен към вътрешността на стаята.

Пентаграмът се използва за защита, отблъскване на негативно присъствие и за привличане на позитивни сили.


"Падението на Утринната звезда"

Отрицателният вариант на пентаграма е неговата преобърната, счупена (например два от лъчите не се събират) или по друг начин изопачена форма.

Същността на отрицателните знаци е в преобръщането, изопачаването и разрушението на духовните принципи, които стоят зад символите в позитивната им форма. Така, отрицателните символи не са нещо ново или нещо уникално, а стоят като противопоставяне на духовното.

По този начин, преобърнатият пентаграм стои за прелом на материята над духа, т.е. за падението на човека - устремен с главата надолу към ада/подземния свят.


Обърнатият пентаграм, с два ъгъла нагоре, е символ на злото и привлича зли сили, защото преобръща правилния ред и демонстрира триумф на материята над духа. Това е козелът на похотта, който атакува с рогата си небесата - знак, който посветените избягват.

- Агрипа

Три начина на изкривяване на божествения принцип

Пентаграмът е широко използван в черната магия, но в тази си употреба той винаги варира по един от следните три начина: звездата може да е счупена от едната страна, което да не позволява на два от отклоняващите се лъчи да се съберат; възможно е да бъде преобърнат, с единият връх надолу, а другите два - нагоре; или е възможно да е изопачен, чрез промяна в дължината на върховете. Когато е използван за черна магия, пентаграмът се нарича 'знака на разцепеното копито' или отпечатъка на Дявола. Звездата с два върха нагоре също се нарича 'козелът на Мендес', защото преобърнатата звезда отговаря на формата на главата на козела. Когато изправената звезда се преобърне и горният връх падне в долния край, това символизира падението на Утринната звезда.

 Тайните учения на всички времена, Менли Палмър Хол, Manly P. Hall, The Secret Teachings of All Ages

По-късно, с основаването на Църквата на Сатаната (САЩ) през 1966г. обърнатият пентаграм с главата на козела в по-горния си вариант е приет като официален знак на организацията.

Символът се използва в черните литургии на някои сатанински групи. Те наподобяват преобърнати християнски литургии, и могат да включват животинско или човешко жертвоприношение ("Завръщане от ада", Лукас; ИК "Емас", ИК "Глобус"; The Day When Satan Called, by Bill Scott; Up to 30 Russians a year falling prey to bloodthirsty Satanist covens..).

Пентаграмът днес

Доброто и злото винаги са били в противовес, както в личността, така и в света. Символите, като носители на определено послание и принцип, както и тяхната употреба могат да ни кажат много за обществото и ценностите му. Честотата и контекстът на употребата им, могат да ни дадат ориентация за това кои принципи преобладават - позитивните или негативните.

Изглежда че пентаграмът, като свещен символ, е съпътствал човечеството през цялата ни позната история. Днес, обаче, е широко неразбиран - най-често асоцииран единствено с магьосничество и субкултурата на дет и блек метъла (които открито промотират някои сатанистки принципи, макар че самите те не е задължително да са 'сатанизъм'). Често позитивната и негативната форма  на пентаграма се слагат под общ знаменател.

За това има огромен принос и поп културата. Най-нашумелите поп звезди пълнят клиповете и гардеробите си с позитивни и отрицателни духовни символи (с остро преобладаване на негативните). Контекстът, в който се използват позитивните символи е по-скоро с насмешка и изопачаване, което както видяхме също е похват на тъмната страна.

От това, което разбираме по-горе и примерите, които ще разгледаме сега, човек не може да не се замисли какво биха помислили за нас предците ни, които са използвали духовните символи толкова внимателно и са виждали в тях изключително фундаментални универсални духовни принципи.

Примерите са изключително много, но по-долу ще разгледаме само няколко от различни сфери.

Музика и Мода

Ляво: Фотосесия на Кристина Агилера, обърнат пентаграм с две
черни свещи (използвани в сатанистки ритуали) Дясно: Ke$ha,
украшение с обърнат пентаграм
Какво прави сатанистки пентаграм изписан с кръв в
рапърски клип, очевидно несвързан тематично?


  Употребата на негативни символи не е запазена марка на западния шоубизнес. По-долу виждаме кадър от видеоклип на известен български рапър. В клипа, обърнатият пентаграм се появява съвсем за кратко, почти като 25-ти кадър.





(Музикален клип на Young Thug and Lil Uzi Vert Източник)


Пример за позитивни свещени символи (кръст и пентаграм) използвани по изопачаващ начин.  Рогата и комбинацията от черно и червено също имат своето символично значение, което е свързано с тъмната страна:

(Източник: Ke$a - Die Young)
В музикалния клип, от който са снимките вдясно също е използвана позитивната форма на пентаграма, но в негативен и изопачаващ контекст. Клипът и текстът на песента говорят за липса на самоконтрол и промискуитет. Атмосферата отново е мрачна и вулгарна. Освен това, в клипа откриваме и използването на негативен символ - обърнатия кръст.


Фотосесия на Тери Ричардсън от 2007г. за сп. 'Vogue'. Фотографът работи с едни от най-промотираните съвременни изпълнители. Името му често е спрягано с обвинения в сексуален тормоз.

Източник
По-долу виждаме изправен пентаграм изписан върху лицето на модел. Модното събитие, състояло се през 2017г. изобилства от негативни и инфилтрирани (откраднати) позитивни символи поставени в неприкрито зловеща визия. Интересно, събитието използва за своя сцена англиканската църква Сейнт Андрю в Лондон. Поради промотирането на негативни символи, демонични образи и голота, под обществения натиск по-късно църквата се извинява, че е позволила събитието на своята територия.

Вляво виждаме снимка на дизайнерката Дилара Финдокоглу с тениска с обърнати пентаграми. От официалния ѝ сайт и профили в социални медии, може да се види желанието ѝ да промотира тъмната страна на окултното и демоничното.

Целенасочен хаос?

Употребата на символите по този начин създава хаос и лесно води до объркване относно произхода и значението на различните символи. Изглежда, че 'популяризираната' култура взима в себе си позитивни и отрицателни символи и ги разбърква до пълното им смесване в целенасочена отрицателна среда. Позитивните символи са въвлечени в атмосфера нямаща нищо общо с тяхната същност; охулени от съдържанието и контекста, в които са използвани.

Освен това,  в общото съзнание се създава конотация за тях, свързване с определена субкултура, поведение, музика, стил и т.н. И това, което според мен е по-лошото - размиване на границата между двата вида символи и уеднаквяването им като негативни при всички случаи, понеже са поставени и използвани в еднаква негативна среда.

По този начин, дори онези, които се опитват да видят истината и да разкрият скритите и явни влияния, често лишават себе си от позитивната и светла част на символите и техните принципи, и се опитват да се борят срещу нещо, което е неминуемо многоизмерно, единствено с материални познания и информация.

И в това, вярвам, се крие част от победата на тъмнината - това че не само се противопоставя, но и прави светлината невидима и нежелана за много хора.

Институции и организации

По-долу ще разгледаме няколко примера, в които пентаграмът присъства в някои институции и организации.


Сещате ли се за класическата шерифска значка, при която звездата някак естествено сочи нагоре? Полицията във Виктория, Австралия, е решила основната звезда от емблемата им да сочи надолу. В нея откриваме и четири по-малки звезди, сочещи нагоре, разположени кръстообразно.

Ето как институцията обяснява значението на присъствието на пентаграма:

"Петолъчката символизира това, че членовете на полицията във Виктория биха отишли във всяка една посока, за да изпълнят своя дълг." (Източник)

Ако полицаите наистина знаеха накъде сочи обърнатия пентаграм, дали щяха да искат да отидат в тази посока?

Европа - "Много езици, един глас"
Илюстрацията към този лозунг изобразява как европейците работят заедно в една посока. При по-детайлен поглед виждаме че звездите на Европейския съюз са обърнати. Освен това се открива ясна прилика между сградата, която хората строят (целта?) и тази илюстрация на древния град Вавилон. Случаен ли е изборът на тези два символа?

Логото на Републиканската партия в САЩ:
 


Религии

Донякъде иронично, организацията която инициира преследването на пентаграма включва негативната му форма в някои свои сгради. Католическа катедрала (вероятно Тоскана, Италия) с орнамент - обърнат пентаграм:


 Лутеранска църква в Хановър, Германия:
Източник

Обърнатият пентаграм е силно използван елемент в някои от най-импозантните храмове на мормоните (снимка).

Виждайки смисъла и принципите, които стоят зад изправения и преобърнатия пентаграм, не можем да не се запитаме кому въобще е нужно тези знаци да присъстват в такова изобилие на място, където привидно нямат контекст.

За онези, които имат интерес, този въпрос може да сложи началото на едно търсене и преоткриване на развлекателната култура и съвременното общество, такива каквито не сме предполагали, че могат да бъдат.


Заключение

Символите са важни, защото капсулират, разгръщат и предават определен принцип, послание и влияние.

В миналото са използвани предимно в положителната им форма. Днес широко преобладават негативните - навярно красноречива индикация за това къде стоят обществото и културата ни.

Можем да се запитаме къде ни води всичко това? Дали и как информацията и примерите по-горе се отнасят до нашия живот? Има ли влияние върху нас и какво е то?

Изключително важно е в каква посока вървим и какви са принципите според, които се ръководим. Навярно пътищата във всяка една ситуация от живота ни са три: единият е този на изправеният пентаграм, който стои за духовните принципи и качества като честност, смелост, обич и т.н.; вторият е този на счупения или преобърнат пентаграм, който е противоположност на първия; и последният е този в който игнорираме и двата принципа, изолирани от значително духовно търсене и зависими напълно от материалното ни положение и социална обстановка. Това не значи изолирани от въздействията на позитивните и негативните принципи, а по-скоро бидейки там, където ни завари тяхната борба.

И ако се интересуваме от пътя на изправения пентаграм, си струва да изучим принципите зад него и да потърсим начини, чрез които да ги съживим и въплътим в себе си.

Да използваме символа в правилния му контекст и работейки над себе си, да изпитаме за себе си положителното му влияние.




Назад към Духовните символи, част 1: Въведение



Последно обновяване 15.3.2021 г.

Цитати в оригинал:

“This figure (the pentagram) is the time-honored symbol of the magical arts, and signifies the five properties of the Great Magical Agent, the five senses of man, the five elements of nature, the five extremities of the human body. By means of the pentagram within his own soul, man not only may master and govern all creatures inferior to himself, but may demand consideration at the hands of those superior to himself. The pentagram is used extensively in black magic, but when so used its form always differs in one of three ways: The star may be broken at one point by not permitting the converging lines to touch; it may be inverted by having one point down and two up; or it may be distorted by having the points of varying lengths. When used in black magic, the pentagram is called the “sign of the cloven hoof,” or the footprint of the Devil. The star with two points upward is also called the “Goat of Mendes,” because the inverted star is the same shape as a goat’s head. When the upright star turns and the upper point falls to the bottom, it signifies the fall of the Morning Star.”
~ Manly P Hall, The Secret Teachings of All Ages

The Pythagoreans taught that the elements of earth, fire, air, and water were permeated by a substance called ether--the basis of vitality and life. Therefore, they chose the five-pointed star, or pentagram, as the symbol of vitality, health, and interpenetration.
~ Manly P Hall, The Secret Teachings of All Ages

"See that every man and every woman is a star, symbolized by the Pentagram, but today in the humanity, this pentagram is inverted, symbol of the confusion, death and crime committed by man. How you have fallen from heaven, bright star, which wast so splendid in thy birth." (Chapter 14. Verse 12. Isaiah).

"A reversed pentagram, with two angles upward projection, is a symbol of evil and attracts sinister forces because it overturns the proper order of things and demonstrates the triumph of material over spirit. It is the goat of lust attacking the heavens with its horns, a sign avoided by the initiated. "
"The fiery star, when turned upside down, is the sign of the goat of Black Magic, the goat of Mendes, whose head can be drawn on the star, with the two horns on top, the ears to the right and left and the beard at the bottom. It is the sign of antagonism and fate. It is the goat of lust attacking the heavens with its horns. "
"Let's keep the figure of five-angled Star always upright, with the upper triangle pointing to the sky, as is the seat of wisdom, and if its position is reversed, perversion and evil will result."

Линкове:

https://agent-jl36.livejournal.com/103853.html
https://removetheveildotnet.files.wordpress.com/2014/08/secret-teachings-of-all-ages.pdf 
http://www.conscendo.org/eng/textos/sodalitas/texto11.asp
http://consciousreporter.com/war-on-consciousness/misuse-and-abuse-of-esoteric-symbols/

4 comments:

  1. Поздравления за прекрасния материал, и пожелания за бъдещ възход и божествени разкрития!

    ReplyDelete
  2. Благодаря за коментара! Не мога да се сетя за по-хубави думи, затова ти желая да ти се връща пожеланието. :)

    ReplyDelete
  3. :((( ne znam Napravo sum vliuben v Oburnatia Pentagram No Moje li oburnatia pentagram da mi donese positivni neshta v jivota?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей,

      Източниците, които съм ползвал са доста категорични за негативното влияние на обърнатия пентаграм. Щом се интересуваш от символа, те съветвам да експериментираш с него - например да видиш какво усещане ти създава. Аз имам вкъщи на стената пентаграма на Самаел Аун Веор (картинка по-горе) и определено правя разлика ако го сваля. Лично аз не бих експериментирал с обърнат пентаграм в стаята си, защото имам идея за позитивното му влияние в изправената форма и не искам да пробвам неговата противоположност. :)

      За да можеш да усетиш нещо, обаче, най-често трябва да си положил някаква духовна практика която да ти изчисти ума и да издигне поне временно състоянието ти.

      По себе си съм забелязал, че ако не съм положил някакво усилие да бъда в по-добро духовно състояние е възможно да не усетя нищо. В такъв случай влиянието на символа си е пак там, просто аз съм сляп за него.

      Иначе, за позитивните неща в живота, преди всичко ги потърси в себе си. Един символ може да има някакво влияние над психиката и енергията около нас, но освен това има много неща, които ни влияят. Вътрешната тишина и спокойствие е едно начало към още красиви вътрешни състояния, но всички те са плод на работа върху себе си, на усилия.

      Delete