Monday 30 November 2020

Маскираната истина

Скъпи приятели на блога,

 Надявам се, че в тези нажежени времена сте добре.

Този пост ще разгледа няколко факта относно маските, които в момента сме задължени да носим. Темата е различна от тези, които до сега съм разглеждал в блога, но усетих че има нужда да поставя информацията в пространството с надеждата да е полезна на някого.

 По-голямата част от хората носят маски в магазина, една част защото вярват, че така предпазват себе си и другите, други само по задължение. Има и единици, които не ги носят и привличат любопитни или негативни погледи и коментари. 

Където и всеки от нас да стои относно маските, за мен лично най-големият въпрос е как стана така, че мнението ни за тях е толкова поляризирано, политизирано и в някои случаи напомня на религиозен екстремизъм?

Нужни ли са?

Причината, която бива изтъквана е: за да спрем разпространението на ковид-сарс 2 вируса. Какво ни казва Министерството на здравеопазването?

4. Маските за лице ефективни ли са в предпазването от COVID-19?

 Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези,които са болни,към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Източник: mh.government.bg

 Министерството на здравеопазването позовава становището си на Европейския център за превенция и борба със заболяванията (ECDPC). Самата институция не изглежда убедена, че маските са ефективни, за да защитят здравите. 

 Оправдано ли е задължителното им носене?

 Ефективни ли са?

Ако се разровим из медицинските журнали можем да намерим някои изследвания, които на пръв поглед звучат позитивно относно ефективността на маските, например "Професионалните и изработени у дома маски намаляват изложението на респираторни инфекции сред населението" (Professional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population, Marianne van der Sande et al), където въпреки позитивното заглавие в заключителната част намираме не толкова убедителния цитат:

Всеки вид от общоразпространените маски е вероятно да намали излагането на вируси и инфекциозна инфекция сред населението, въпреки неиделния размер на маската и неиделното ѝ прикрепване, като респираторите предлагат най-голяма защита. Маски носени от пациенти е възможно да не предлагат толкова голяма степен на защита срещу аерозолно* пренасяне.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/

Аерозол: "Газообразна суспензия от супер микроскопични частици на течност или твърдо вещество." Размерът на вирусите е толкова микроскопичен, че те биват пренасяни в аерозола.(Източник)

Едно датско изследване от ноември 2020 г., разглежда ефективността на маските и заключва, че няма статистически значителна разлика в заболяеваемостта между хора, които носят маски и тези, които не носят.

 Изследване: Effectiveness of Adding a Mask Recommendation to Other Public Health Measures to Prevent SARS-CoV-2 Infection in Danish Mask Wearers, Henning Bundgaard et al 

Източник: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

 Човек би помислил, че след това изследване ще можем да си отдъхнем и да поемем дълбоко въздух без нещо, което да ни закрива носа и устата. Не и според медиите, които са се превърнали в арбитри на науката и общественото мнение.

Според изследване от юли 2020 г. на американския Център за контрол над болестите (CDC) 70% от анкетираните заболели от ковид-19 са носили маска според направленията на организацията, което означава че са се разболели въпреки че са следвали предписанията. Въпреки това носенето на маска присъства в препоръките на центъра.

 Изследване: Community and Close Contact Exposures Associated with COVID-19 Among Symptomatic Adults ≥18 Years in 11 Outpatient Health Care Facilities — United States, July 2020

 Източник: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/pdfs/mm6936a5-H.pdf

Безопасни ли са?

Според изследване от 2008 г, разглеждащо влиянието на маските върху хирурзи, носенето на маска е свързано с намалено присъствие на кислород в артериалните пулсации (SpO2) и леко повишаване на пулса. При хирурзите над 35 годишна възраст се отбелязва по-силно намаляване в стойностите на кислород.

 Изследване: Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery.  Neurocirugia  2008, A Beder  Източник: http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v19n2/3.pdf

В друго изследване от 2004 г. са наблюдавани бъбречноболни носещи маски в продължение на 4 часа. Заключението е подобно - маската носи до понижена сатурация на кислород.

Изследване: The physiological impact of wearing an N95 mask during hemodialysis as a precaution against SARS in patients with end-stage renal disease., T. Kao,  J Formos Med Assoc.  Aug 2004.  103 (8).  624-628.  Източник: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15340662/

В изследване на въздуха между устата и маската (N95, хирургична и текстилна) е установено, че нивото на кислород е под минималното изискване на OSHA (еквивалента на Министерство по труда в САЩ).

Източник: https://pdmj.org/Mask_Risks_Part3.pdf

Лекари в САЩ предупреждават за увеличение от 50% в заболяванията на венците и зъбите в следствие на задължителното носене на маски. Изтъкнатата причина е че носенето на маска води до дишане през устата, което води до изсъхване на устната лигавица, понижено слюноотделяне и оттам невъзможност на организма за ефективно справяне с бактериите в устата.

Източник: https://phillipschneider.com/mask-mouth-dentists-warn-gum-disease-and-tooth-decay-have-increased-50-since-mask-mandates-began/

 Маските се свързват с понижено ниво на кислород в организма, което може да доведе до признаци на хипоксия (недостиг на кислород за поддържането на нормалните жизнени функции). Хипоксията води след себе си хиперкапния (повишени стойности на въглероден диоксид в кръвта). Поради анатомията си, малките деца са особено уязвими. Както виждаме по-горе, хората над 35-годишна възраст също се повлияват по-неблагоприятно.

 Намаленото съдържание на кислород и повишеното съдържание на въглероден диоксид в кръвта влияят неблагоприятно на всички системи в организма (нервна, стомашно-чревна, кръв, сърдечно-съдова, бъбречна и др.), както и на общия имунитет.

Някакви въпроси?

Всичко това поражда в мен много въпроси. Например каква е научната обосновка върху, която здравният ни министър ни задължава да носим маски? Има ли информирано съгласие?

Някой информирал ли е родителите, че за вирус с процент на оздравяване над 99,7%, техните деца (над 6 год.) са задължени да носят маска, въпреки че лекарите знаят за анатомичните особености при децата, които ги правят по-уязвими на недостиг на кислород? Някой информира ли астматиците, че може би здравословното им състояние няма да им позволи да носят маска? А хората над 35 годишна възраст? А онези със слаб имунитет?

Вместо това бизнесът беше заставен да сложи надписи на вратите си, че можем да влезем само с маска. Без информирано съгласие, бизнесът беше обявен за 'маскираният полицай', който гони и заплашва клиентите си, заради страх от глоба. Бизнесът не го постави под въпрос. Клиентът ще го постави ли? 

Ако продължим в тази линия навярно ще стигнем до неудобното заключение, че онези, които искат да ни сложат маски буквално и преносно ни задушават с тях.


В крайна сметка

Независимо къде стоим в дебата 'маска или не', най-трудното и най-важното за всеки един от нас е да можем да преминем през този огън неизгорени. Можем ли да запазим самообладание и да не мразим и осъждаме? Да вземем своето информирано решение и да оставим другите да вземат тяхното? Да не се поддаваме на пропагандата, която прави омразата морално приемлива?

Омразата никога няма да е приемлива за нашето вътрешно благоденствие, дори и да сме фактологически прави.

No comments:

Post a Comment